Toimintakertomus 2024

Kertomuskausi oli vuonna 2006 perustetun yhdistyksemme 19. toimintavuosi. – Venäjän laiton ja provosoimaton täysimittainen hyökkäys Ukrainassa on kestänyt jo reilusti yli 1 000 päivää. Suomen tuki Ukrainalle on ollut vankkumatonta. Ukraina taistelee itsenäisyydestään, itsemääräämisoikeudestaan ja alueellisesta koskemattomuudestaan, niin kuin me talvi- ja jatkosodassamme.

Suomeen ei tällä hetkellä kohdistu välitöntä sodan uhkaa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että Venäjä olisi lakannut olemasta suurin turvallisuusuhkamme. Yhteen hiileen puhaltaen me olemme vaikeina aikoina pärjännet – yhdessä! Niin nytkin.

Enää me emme ole yksin. 30 vuotta sitten liityimme EU:in ja tänään olemme Naton 31. jäsenmaa. Suomen ratkaisussa toiminnan perustana ovat vahva kansallinen puolustus ja yhteiskunnan kokonaisturvallisuus. Turvallisuusympäristön muutoksessa me olemme osoittaneet kykyä ja tahtoa toimia. Suomi on reagoinut muutokseen!

Kaikesta huolimatta me olemme tässä muuttuneessa, poikkeuksellisen jännittyneessä ja epävakaassa maailmantilanteessa saaneet yhdistyksenä paljon aikaan.

Toimikauden aikana siirtyi kolme jäsentämme – Lasse Talasrinne, Kari Saarinen ja Olli Vuorio – ajasta iäisyyteen. Lasse Talasrinne (23.1.1951 – 16.6.2024) oli Pajarin Irja-tyttären poika. ”Pajarin Poika” Olli Vuorio (6.9.1919 – 21.12.2024) oli ”ikikaaderi” ja viimeinen sodankäynyt kadettiupseeri. Hän taisteli JR 6:ssa 1941-42.

Kunniapuheenjohtajamme Helena Turpeinen täytti 30. tammikuuta 80 vuotta. Pajun taistelun 105-vuotisjuhlamatkaan liittyen hänelle tarjottiin juhlaillallinen Hotelli ”Metsiksessä” Valgassa ja luovutettiin yhdistyksen lahjana hemmottelumatka ”Rakvere Aqva Spa” kylpylähotelliin maaliskuussa 2024.

PPPY on yksi 23.5.2022 perustetun Sotien 1939-1945 Pirkanmaan Perinneyhdistys ry:n perustajajäsenistä.

Yhdistyksen vuosikokous pidettiin ma 18.3.2024 Ravintola Vaskitähdessä. Kokouksen puheenjohtajana toimi Jorma Kuoppala ja sihteerinä Helena Turpeinen. Läsnä oli 40 henkilöä. – Yhdistyksen puheenjohtajaksi vuodelle 2024 valittiin jatkamaan kenraalimajuri Kalervo Sipi. Vakiintuneen käytännön mukaan hallituksen jäsenten toimikausi on kaksi vuotta. Nyt valittiin vuosiksi 2024 – 2025 uudelleen Erkki Eskelinen ja Tuomo Juntunen sekä uutena Antti Keskinen. Hallituksessa jatkavat vuosiksi 2023 – 2024 valitut Iiris Lehmuskenttä ja Jarmo Talasrinne. – Tuomo Juntunen piti mielenkiintoisen ja vilkkaan keskustelun kirvoittaneen esitelmän aiheenaan “Operaatio Suursaari 1942”.

Ennen varsinaisia kokousasioita puheenjohtaja luovutti Tuomo Juntuselle Keskuskauppakamarin hänelle myöntämän Kultainen elämäntyömerkin – ”tunnustuksena vuosien ansiokkaasta työstä maan elinkeinoelämän hyväksi”. Asiassa oli aktiivisesti toiminut Jorma Kuoppala.

Kokouksen lopuksi julkistettiin hallituksen Hannu Wirolalle myöntämä A.O. Pajari – Muistolevyke nro 33 kiitokseksi hänen yhdistyksen perustamisesta lähtien alkaneesta hallitusjäsenyydestä ja hänen tähänastisesta panoksestaan yhdistyksen eteen. Levyke luovutettiin Hannulle 2.6.2024Heraman Asevelimajalla tilaisuudessa, jossa hän myös sai TP:n avoimen kirjeen sotakamreerinimityksestä (19.4.2024).

PPPY:n hallituksessa on kertomusvuonna toiminut varapj:na Jarmo Talasrinne, Tuomo Juntunen Pajari-tutkimuksen vetäjänä ja Antti Keskinen lippu-upseerina. Yhdistyksen sihteerinä ja taloudenhoitajana on ollut kunniapuheenjohtajamme Helena Turpeinen. Matkatoimikuntaan ovat kuuluneet Tuomo Juntunen, Erkki Eskelinen ja Helena Turpeinen. Toiminnantarkastajana on ollut Hannu Routamaa ja hänen varamiehenään Veikko Parkkinen.

Yhdistyksen jäsenmäärä oli vuoden lopulla 203 henkilöä. Toimintavuoden aikana uusia jäseniä on liittynyt 14 ja itse eronnut tai erotettu jäsenmaksun laiminlyönnin takia yhdeksän henkilöä. Jäsenmaksu oli edelleen 20,-.

Hallitus piti vuoden aikana neljä (4) kokousta, joista sähköpostitse kaksi (2) ja lähetti kolme (3) jäsenkirjettä.

Yhdistyksemme lippu oli kertomusvuonna Hannu Wirolan ja Martti Tiitolan toimesta su 28.1. Tammisunnuntain messun lippulinnassa Tuomiokirkossa ja ke 31.1. Suinulan muistomerkillä. 4.6. Kalevankankaalla kantajana oli Mikko Keskinen ja Mannerheimin patsaalla Hannu. Pe 6.12. lippumme oli Martin kantamana Kangasalan sankarihaudalla. Pajari-päivänä ke 11.12. Kalevankankaalla lippuosastoa komensi perinteisesti Hannu ja toisena lippu-upseerina toimi Lauri Wirola. Martti kantoi lippua sekä Kalevankankaalla että Kalevan lukiolla. Lippumme oli la 21.12. ”Pajarin Pojan” Aarne Kähkösen siunaustilaisuudessa Kangasalla Huutijärven kappelissa ja Hannun ja Martin toimesta Tapaninpäivän Perinneratsastuksessa Kangasalla.

Ohjelmassamme oli jälleen laadukas sotahistoria- ja kulttuurimatka,tällä kertaa Gotlantiin ja Öölantiin 26. – 31.5.2024! Näimme ja koimme paljon mielenkiintoista: Saavuimme 27.5. Viking Gracella Turusta Ruotsiin ja matkustimme sitten turvallisesti Tuovisen bussilla ja yhteyslaivalla Visbyhyn. Ensimmäisenä ohjelmanumeronamme oli Högklintin upealla näköalapaikalla Sinisen Ristin luovutus Veli-Heikille – ja Tuulalle kotiin vietäväksi – kruunaten tapahtuma juhlallisesti samppanjalla. Nautittiin ensimmäinen kenttälounas – ja se toimi! Iltapäivällä tutustuimme laivahautaan, Lojstan linnaan ja ihastelimme raukkialuetta Ljugarnissa. Päivän viimeisenä kohteena oli Galgbergetin hirsipuukukkula. Majoitus Visbyssä.

Kolmannen päivän ohjelmassa oli kierros pohjois-Gotlannissa ensimmäisenä kohteena Roma Kloster. Saaren pohjoisosassa Fårösundissa kävimme mielenkiitoisella linnakkeella. Kenttälounas Bästeträskin rannalla. Iltapäivällä ihailimme Lickershamnissa traagisen tarinan Jungfru-raukkia. Päivän viimeisenä kohteena oli Tingstäden linnoitus. Sen jälkeen siirryimme laivalla Visbystä Oskarshamniin, jossa yövyimme.

Seuraavana päivänä ylitimme hulppean kuuden kilometrin mittaisen sillan Öölantiin ja tutustuimme siellä saaren eteläosaan. Kohteina olivat Karlevin riimukivi, Gettlingen haudat, suojeluskunnan korsut, tulenjohtobunkkeri ja Kaarle X:n muuri. Kenttälounaan nautimme todella upealla paikalla majakan ”Långe Jan” luona. Iltapäivällä ihastelumme kohteena olivat Pyhän Johanneksen kappelin rauniot, Kuninkaankivet, mystinen radiotiedusteluasema ja pari linnoitusta. Illaksi ajoimme Störlingen tuulimyllyjen kautta Borgholmiin, jossa yövyimme.

Viidentenä päivänä kohteena oli ensin Gilbergan tuulimylly ja sitten kaikkien naisten suosikki kuninkaallisten kesäparatiisi Solliden. Seuraavaksi alkoi kotimatka. Kenttälounas Emäjoen P-paikalla ja kenttäkahvit avec huoltoasemalla Stavsjössa. Viking Glorylla Turkuun ja sieltä kotiin.

Matka onnistui erinomaisesti! Tuomo ja Esse olivat jälleen laatineet loistavan ja vaiherikkaan ohjelman, josta heille isot kiitokset! Meitä oli mukana 31 henkilöä. Matkan vastuullisena järjestäjänä toimi taas laadukkaasti V-H Tuovinen. – Essen laatima kuvallinen matkaraportti on kotisivuillamme.

Vuoden eittämätön päätilaisuus ja varmasti historiaan jäävä tapahtuma olivat yhdessä Asikkalan kunnan kanssa keskiviikkona 16.10.2024 järjestämämme kaksi merkittävää tilaisuutta kunnianosoituksena kahdelle Asikkalassa syntyneelle Mannerheim-ristin ritarille, Aaro Pajarille ja Kalervo Loimulle. Päivän ohjelmassa olivat näyttelyn avaus Tammenlehvätalossa sekä maanpuolustusjuhla Vääksyn yhteiskoulussa. Perinnepäivä alkoi kukkalaitteiden laskulla Aaro Pajarin muistopaadelle Asikkalan kirkonmäellä, jossa Hannu Wirola oli kunniavartiossa ja Martti Tiitola lipun kanssa.

Tammenlehvätalossa avatun näyttelyn teemana oli ”Kaksinkertainen Mannerheim-ristin ritari nro 12 Aaro Pajari ja Mannerheim-ristin ritari nro 158 Kalervo Loimu – Asikkalassa syntyneet”. Näyttelyn materiaalin on koonnut sotahistorian ja Pajarin tuntijamme Tuomo ja sen pystytti yhteistyössä Tuomon kanssa Asikkalan kunnan kulttuurituottaja Solja Järvenpää. Näyttely on avoinna yleisölle lokakuuhun 2025 asti – pääsääntöisesti lauantaisin.

Päätapahtumana järjestimme yhdessä sikäläisten kanssa upealla ohjelmalla maanpuolustusjuhlan Vääksyn yhteiskoululla teemalla ”Asikkalan omat ritarit”. Lippuamme kantoi Martti Tiitola.

Päivän musiikista vastasi MPK Hämeen soittokunta Tampereelta kapellimestarinaan Pekka Ahonen.

Asikkalassa järjestämämme maanpuolustusjuhla sai yleisöltä ja kunnalta kokonaisuudessaan hienon palautteen! – Laatimani perusteellinen raportti Asikkala-juhlasta löytyy kotisivuiltamme.

Kalevan lukiolla järjestettiin ke 11.12.2024 perinteinen talvisodan Tolvajärven taistelujen muistoksi vietettävä Pajari-päivä. Tapahtuman toimeenpanijana kanssamme oli tuttuun tapaan Pirkanmaan aluetoimisto. Kolmatta kertaa juhla oli myös Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK Hämeen maanpuolustuspiirin vuosipäivä.

Tilaisuus on Aaro Pajarin johtamien joukkojen perinteiden pirkanmaalaisten vaalijoiden perinnepäivä: Tampereen maakuntakomppania – JR 18 ja Tolvajärven taistelut ja Pirkanmaan maakuntakomppania – JR 27 ja Hopeasalmen taistelut. – Mukana oli jälleen myös Satakunnan lennoston Suojauskomppania.

Päivä alkoi kunnianosoituksilla Kalevankaan hautausmaan Sankariristillä ja Pajarin muistomerkillä. Kalevan lukion pääjuhlassa oli puheenjohtajan tervetulotoivotuksen jälkeen vuorossa kunkin osallistujatahon tervehdys ja palkitsemiset.

Tällä kertaa piti juhlassa sen ohjelmaan perinteisesti kuuluvan historiallisen esitelmän toinen historian tuntijamme Erkki Eskelinen otsikolla ”Tornion valtaus”. Se oli kronologinen jatko Tuomon aiempiin Pajari-päivien esityksiin ja tämäkin perusteellinen ja mielenkiintoinen!

Luovutin tilaisuuden lopuksi yhdessä Vapaussodan Perinneliiton nykyisen puheenjohtajan Jouni Koskelan kanssa Sinisen Ristin havunoksatunnuksella Asikkalan kunnan kulttuurituottaja Solja Järvenpäälle. Yhtenä perusteluna ristiesitykselle oli Solja Järvenpää panos 16.10.2024 Asikkala-tapahtuman eteen. ”Ilman Soljaa me Tuomon kanssa olisimme olleet pulassa!” totesin lopuksi.

Toiseksi luovutin yhdessä Helenan kanssa perinneyhdistyksen korkeimman huomionosoituksen A.O. Pajari Muistolevykkeen” numero 34 Iiris Lehmuskentälle ja numero 35 Ilkka Pikkolalle saatesanoin ”Yhdistyksemme eteen tekemästäsi arvokkaasta työstä lämpimästi kiittäen!” Molemmat levykkeen saajat ovat ”Pajarin Poikien” jälkeläisiä: Iiriksen isä Helge Lehmuskenttä taisteli jatkosodassa 18. D:n Jääkärikomppaniassa, ”Pajarin Nyrkissä”. Ilkan isä Lauri Pikkola taisteli Pajarin joukoissa sekä talvi- että jatkosodassa.

Tilaisuuden juhlavasta musiikista vastasi MPK Hämeen soittokunta kapellimestarinaan Pekka Ahonen. Juhla päättyi yhdessä seisten laulettuun ”Kesäpäivä Kangasalla”.

Paikalla oli lähes 200 henkilöä! – Raportti päivän kulusta on kotisivuillamme.

MPKK:n Jatkotutkinto-osasto järjesti Tolvajärven taistelujen perinnepäivän pe 1.11.2024 SKK:n 100-vuotisjuhlapäivään liittyen. Meiltä osallistui Helena, Kale, Jarmo ja Harri Virtapohja.

Helena, Seija ja Kale sekä Tuomo osallistuivat Pajun taistelun ja Viron vapautumisen 105. vuosipäivään Valgassa ja Pajussa 31.1.2024. Seppeleen laskut ”Pohjan Poikien” muistoa kunnioittaen Valgan kirkolla (Seija Sipi ja Tuomo) ja Pajun kartanolla muistokivellä (Kale ja Tuomo).

Toimintavuonna jatkettiin Helena ja Kari Turpeisen aloittamaa Pajarin arkiston tutkimista ja luettelointia. Käyttöön saatiin Lauri Haanterä-materiaalia luovuttajana Jussi-pojan poika Simo.

Jäsenet ovat osallistuneet Tampereen seudulla järjestettyihin maanpuolustus- ja perinnetilaisuuksiin.

Yhdistyksellämme on osoitteessa https://www.pppy.fi kotisivut. Ne alkavat olla monipuolisia ja mielenkiintoisia. Näkyvyyttämme lisäsivät jälleen Markku Rauhalahden monet kuvat Moron ”Meirän kekkerit”-palstalla.

Kirjanpidostamme vastaa Tilitoimisto Aallon Tampere Oy.

Kunniatehtävämme on vaalia kahden Mannerheim-ristin ritarin, kenraalimajuri Aaro Olavi Pajarin muistoa ja hänen joukoissaan taistelleiden perinteitä. Näin me olemme sitä toteuttaneet onnistuneesti vuonna 2024.

Tampereella 18. maaliskuuta 2025

Kalervo Sipi

puheenjohtaja