Toimintakertomus 2020

Pajarin Poikien Perinneyhdistys ry

Saarenmaantie 208, 36200 Kangasala

Vuosi 2020 oli vuonna 2006 perustetun yhdistyksemme 15. toimintavuosi. Talvella alkanut yleismaailmallinen koronapandemia sotki ihmisten elämän. Suomi julistettiin 18.3.2020 monta kuukautta kestäneeseen poikkeustilaan. Perinneyhdistyksemmekin elämä häiriintyi ja toimintavuodesta tuli torso. Hienon toimintasuunnitelmamme monessa kohdassa luki loppuvuonna siirretty tai peruutettu. 

Olemme kuitenkin eläneet vastuullisesti koronarajoitusten ehdoilla. Hallituksen jäsenet sitoutuivat heti alkuvuodesta jatkamaan toimintaansa koronan takia siirtyvään vuosikokoukseen asti. 

Kunniapuheenjohtajamme Helena ja sotahistorioitsijamme Tuomo saivat 5.2.2020 Vapaussodan Perinneliiton kunniakilven. Tuomo Juntunen sai 4.6.2020 tasavallan presidentin myöntämän Suomen Leijonan Ritarimerkin. 

Koronarajoitusten takia pystyttiin huhtikuulle suunniteltu vuosikokous pitämään vasta to 10.9.2020 Ravintola Vaskitähdessä. Kokouksen vauhdikkaana puheenjohtajana toimi Jorma Kuoppala ja sihteerinä Helena Turpeinen. Läsnä oli 34 henkilöä. – Yhdistyksen puheenjohtajaksi valittiin jatkamaan kenraalimajuri Kalervo Sipi. Vakiintuneen käytännön mukaan hallituksen jäsenet valitaan kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Nyt valittiin vuosiksi 2020 – 2021 uudelleen Erkki Eskelinen, Tuomo Juntunen ja Hannu Wirola. Hallituksessa jatkavat vuosiksi 2019 – 2020 valitut Iiris Lehmuskenttä ja Jarmo Talasrinne. – Kunnallisneuvos Risto Husan pitämän vilkkaan keskustelun kirvoittaneen kokousesitelmän aiheena oli ”Kolme kuulua tähteä: Aaro Pajari, Väinö Linna ja Antti Rokka”.

PPPY:n hallituksessa on kertomusvuonna toiminut pj:na Kalervo Sipi, varapj:na Jarmo Talasrinne sekä jäseninä Erkki Eskelinen, Tuomo Juntunen Pajari-tutkimuksen vetäjänä, Iiris Lehmuskenttä ja Hannu Wirola, jälkimmäisen ollessa lippu-upseeri. Yhdistyksen sihteerinä ja taloudenhoitajana on ollut kunniapuheenjohtajamme Helena Turpeinen. Matkatoimikuntaan ovat kuuluneet Tuomo Juntunen, Erkki Eskelinen ja Helena Turpeinen. Toiminnantarkastajana on ollut Hannu Routamaa ja hänen varamiehenään Veikko Parkkinen.

Yhdistyksen jäsenmäärä oli vuoden lopulla 183 henkilöä. Toimintavuoden aikana jäsenistämme kuoli Jarmo Toukola, kunnioitettu lotta Aune Rahola ja arvostettu tukijamme ja tukemme Harri Nygren. Vuoden aikana on itse eronnut tai erotettu jäsenmaksun laiminlyönnin takia 10 henkilöä. Jäsenmaksu oli edelleen 20,-. 

Hallitus piti vuoden aikana neljä (4) kokousta ja lähetti neljä (4) jäsenkirjettä. Vuoden toinen kokous pidettiin huhtikuussa sähköpostikokouksena. Hallitus on laatinut PPPY ry:lle tietosuojaselosteen.

Yhdistyksemme lippu oli Hannu Wirolan kantamana Tammisunnuntaina 26.1. Tuomiokirkossa. Lippujuhlan päivänä 4.6., Itsenäisyyspäivänä ja Pajari-päivänä ei lippumme peruutusten takia ollut esillä.  

Koronapandemian takia jouduimme peruuttamaan elokuun Kesäretkemme Kaakkois-Suomeen, lokakuuksi ajatellun Kerhoiltamme ja perinteiset Pajari-päivän tilaisuutemme perjantailta 11.12.2020. Jäsenet ovat osallistuneet koronarajoitusten puitteissa Tampereen seudulla järjestettyihin maanpuolustus- ja perinnetilaisuuksiin. 

Puheenjohtaja, kunniapuheenjohtaja Helena ja Tuomo osallistuivat Rautjärven Reserviupseerikerhon 40-vuotisjuhlaan ma 30.11.2020 Rautjärven kirkossa. Pidin tilaisuudessa juhlapuheen. Yhdistyksemme sai reserviupseerikerhon standaarin. 

Pajari-päivä ja Pirkanmaan alueen maakuntakomppanioiden perinnepäivä 11.12.2020 siis peruutettiin, mutta hallitus kävi siihen liittyen la 12.12.2020 klo 12.12. laskemassa seppeleen A.O. Pajarin muistomerkille Kalevankankaalla. Tähän huomionosoitukseen osallistuivat Helena Turpeinen, Seija ja Kalervo Sipi, Iiris Lehmuskenttä, Jarmo Talasrinne, Tuomo Juntunen sekä Erkki ja Hilkka Eskelinen. Tilaisuuden jälkeen nautimme juhlakahvit Kalevan Prisman Osuusravintola Oksassa, jossa luovutettiin Tuomolle hänelle myönnetyn apurahan kunniakirja.

Hallitus päätti 29.10.2020 kokouksessaan maksaa sotahistorioitsija Tuomo Juntuselle 3 000,- euron apurahan pienenä korvauksena hänen tekemästään mittavasta Talvisodan Tolvajärven taisteluita koskevasta tutkimustyöstä ja hyvän menekin saavuttaneen historiakirjan kirjoittamisesta ja toimittamisesta.   

Olen Vapaussodan Perinneliiton puheenjohtajana myöntänyt 12.12.2020 kymmenen (10) Sinistä Ristiä Tampereen ja Pirkanmaan maakuntakomppanialaisille palkkioksi kiitettävästä osallistumisesta maanpuolustustyötä palvelevaan toimintaan ja hyvästä yhteistyöstä kanssamme. 

12.12.2019 julkistetusta Tolvajärvi-kirjasta on otettu toinen, hieman uudistettu painos. Siihen on korjattu neljää karttaa ja jonkin verran kirjoitusvirheitä. 2. painos oli suuruudeltaan 322 kirjaa ja kirjan koko painos 725 kpl. Vuoden lopulla kirjaa oli myymättä 92 kpl. Kirjaan on saatu tukea Maanpuolustuksen kannatussäätiöltä ja Sakari Alhopuron säätiöltä, viimeksi mainittu kiitos Timo Siukosaaren aktiivisuuden. 

Puheenjohtaja ja Tuomo Juntunen ovat pitäneet esitelmät Pajarista ja Pajarin joukkojen taisteluista ke 23.9.2020 Serlachius museossa Mäntässä, osallistui 33 henkilöä ja to 1.10.2020 Seurakuntakeskus Aatoksessa Ruovedellä, osallistui 38 henkilöä.   

Toimintavuonna jatkettiin Helena ja Kari Turpeisen aloittamaa Pajarin arkiston tutkimista ja luettelointia.

Olemme edelleen mukana jo puretun Kangasalan Suojeluskuntatallin uudelleenpystytyksen suunnittelussa, Kangasalan interaktiivisessa Sarsa-hankkeessa sekä K.L. Oeschin Muistoyhdistys ry:n interaktiivisessa ”Suomalaisia Sankareita” -projektissa. 

Jääkärimajuri Jussi Leimun tytär Hanna Holm lahjoitti 12.12.2019 Tolvajärvi-seminaarissa yhdistyksellemme Leimun ampumamerkeistä tehdyn ranneketjun. Ketjua säilytetään Tampereen Suojeluskunta ja Lottamuseossa. Jyrki Kartila luovutti vuosikokouksessa yhdistykselle isänsä luutnantti Aarno Kartilan sota-aikaisen komentovyön, jossa on kiinni alkuperäinen pajarilaisten sinikultavalkoinen P-tunnus.

Yhdistyksellämme on osoitteessa https://www.pajarinpojat.fi kotisivut. Niiden uudistustyö on aloitettu. Näkyvyyttämme lisäsivät jälleen Markku Rauhalahden monet kuvat Moron ”Meirän kekkerit”-palstalla.  Ase-lehdessä nro 4/2020 oli Vesa Toivosen laatima mielenkiintoinen juttu Pajarin Lahti-pistoolista otsikolla ”Pajarin Lahti”. Tuomo teki siihen oikaisuja Pajari-tietoihin. Valittujen Palojen nro:ssa 4/2020 oli upea juttu Pajarista otsikolla ”Kahden ristin ritari”.

Kirjanpidostamme vastaa Tilitoimisto Aallon Tampere Oy ja se on nyt laatinut meille ensimmäisen koko vuoden kattavan tilinpäätöksen.

Kunniatehtävämme on vaalia kahden Mannerheim-ristin ritarin, kenraalimajuri Aaro Olavi Pajarin muistoa ja hänen joukoissaan taistelleiden perinteitä. Näin me olemme toteuttaneet sen onnistuneesti vuonna 2020.

Tampereella 12. huhtikuuta 2021

Kalervo Sipi

puheenjohtaja